Svenska Dagbladet - 2018

Vintersaga

Joanna Persman

En annan tystlåten utställning som gestaltar en styrka som ryms i det spröda pågår på Galleri Olsson. För tredje gången ställer Mats Bergquist ut sina vackert tillbakadragna skapelser som befinner sig vid gränsen mellan måleri och skulptur. Hans intresse för den andliga traditionen fortsätter och den nya sviten “Vintersaga” är en naturlig följd på de svarta monokromerna “Saint Catharine” och deras pendang “Tango”, som gick i olika nyanser av vitt.

Denna gång skiftar formaten mellan större och mindre verk som rytmiskt avlöser varandra. I de mindre, vitt bemålade trästycken har konstnären slipat ner fördjupningar som skulle kunna vara avtryck i snö eller varför inte i en kudde? Någon som har sjunkit ner på knä? Av lättnad eller av sorg?

Bergquists sparsmakade bildspråk kräver en stor hantverksskicklighet. Den stabila bildytan får liv genom det skuggspel som uppstår i urgröpningarna. Det behövs inget mer. Måleriet är taktilt och vibrerar av en poetisk kraft. “Det finns för många svar / på frågorna, som ingen gitter ställa”, skulle poeten Bengt Emil Johnson gillande ha sagt om dessa diskreta verk. Mats Bergquist skapar tystnades konst som är en projektionsyta för det outsägliga.

Contact me